PERİMENOPOZ; KADINLARDA İKİNCİ ERGENLİK DÖNEMİ!!!

PERİMENOPOZ; KADINLARDA İKİNCİ ERGENLİK DÖNEMİ!!!

Perimenopoz kadınların menopoz öncesinde geçirdikleri 2 ila 10 yıl aralığındaki bir süreci ifade etmektedir.

Menopoz yaşı ortalama 45-55 yaş aralığı gibi kabul edilir. Bu durumda perimenopozun bazı kadınlarda30’lu yaşların sonlarında başlayacağı düşünülebilir. Ancak genellikle orta 40’lı yaşlar dediğimiz 43-44 yaşlar gibi daha belirginleşir.

Menopoz 2

PERİMENOPOZ TANISI HER ZAMAN HORMON TETKİKLERİ İLE Mİ KONULUR?

Perimenopoz döneminde laboratuar tetkiki olarak FSH VE E2 seviyelerinde değişiklik olabilir. Ancak her zaman bu hormonal değişikliklere rastlanmayabilir. Aşağıda belirteceğim bazı klinik bulgular çok belirginleşir:

- Adet kanamalarının eskisinden daha kısa sürelerde gelmesi

_Adet kanamalarının daha uzun sürmesi ve miktarının daha yoğun olmaya başlaması

-Memelerde eskiye göre daha fazla şişkinlik ve dolgunluk

-Gece ortasında uykudan uyanma

-Adet öncesinde başlayan gece terlemeleri

-Egzersiz ve yeme biçiminde değişiklik olmamasına rağmen kilo artışı olması

-Adet dönemde duygu durum değişiklikleri

-Yeni başlayan ya da miktarı artan migren atakları

Kısaca belirtmek gerekirse;37 yaşın üzerindeyseniz ve yukarıda saydığımız bulguların en az üçünü yaşıyorsanız perimenopoz kapıda olabilir!!!!!

Perimenopoz Döneminde yaşanan bu şikayetlerin çoğunun sebebi progesteron seviyelerinde azalma ile birlikte görülen anovulatuar sikluslardır. Progesteron seviyelerinin düşmesi adet miktarının artması, memelerde ağrı ve hassasiyet, gece terlemeleri ve kalp çarpıntısına sebep olur.

Bununla birlikte estrojen seviyelerinin 3 kez tepe noktası yapması sebebiyle; duygu durum değişiklikleri, memelerde dolgunluk, adet sürelerinde uzamalar görülür.

Bu bilgilerin eşliğinde; perimenopoz dönemindeki yaşanan şikayetlerin çoğunun progesteron eksikliğine bağlı olduğu düşünülürse bu dönemde progesteron desteğine başlamak menopozal geçiş semptomlarını oldukça rahatlatmaktadır.

Güncel perimenopoz dönemi tedavilerinde de progesteron kullanımı yaygınlaşmaktadır. Perimenopoz döneminde yaşadığınız bu tarz şikayetlerin biyoeşdeğer progesteron replasmanı ile tedavisi mümkündür.

Vaginal ya da topikal progesteron uygulamaları ile perimenopozdan menopoza rahat ve konforlu geçiş mümkündür.